De verplichte AOV voor ondernemers komt eraan, maar voor wie?
Begin april 2023 verstuurde minister van Gennip (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) een zogenaamde ‘kamerbrief’ aan leden van de Tweede Kamer. De titel van deze kamerbrief had ‘Voortgang uitwerking arbeidsmarkt’.
In de brief vertelde de minister meer over de maatregelen die genomen gaan worden om in de toekomst (verwachting is 2027) een verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering, afgekort AOV, in te stellen.
Wat weten wij nu al van deze verplichte AOV en voor wie heeft deze verplichte verzekering gevolgen?
Het kabinet wil voorkomen dat ondernemers in financiële problemen komen wanneer zij niet meer in staat zijn om te werken als gevolg van een ziekte of een ongeval. Ondernemers die daarmee te maken krijgen en geen inkomensvoorzieningen hebben getroffen kunnen in flinke problemen komen.
Toch gaat de verplichte AOV niet voor alle ondernemers gelden. Het kabinet heeft voorgesteld dat de verplichte AOV gaat gelden voor zogenaamde ‘IB-ondernemers.
De belastingdienst ziet een IB-ondernemer als een ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’. In het gepresenteerde plan vallen ‘directeur-grootaandeelhouders’ (DGA) hier niet onder. Ook ondernemers die ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ hebben vallen niet onder de regeling.
Voorstel van de overheid kort samengevat:
- Als criterium voor arbeidsongeschiktheid voor ‘gangbare arbeid’ aangehouden. Dit betekent dat bij het bepalen van je arbeidsongeschiktheid gekeken wordt naar de werkzaamheden welke je nog wel kunt uitvoeren.Er wordt geen rekening gehouden met je opleidingsniveau, je werkervaring en je huidige beroep;
- De uitkering zal 70% van je laatst verdiende loon bedragen maar nooit meer dan het wettelijk minimumloon. In 2023 is het wettelijk minimumloon € 1.934,40;
- Er wordt een verplichte wachttijd van 1 jaar ingesteld. Gedurende deze wachttijd heb je nog geen recht op een uitkering;
- De premie voor de verzekering bedraag ongeveer 7,5% à 8% van het inkomen. De maximale premiegrondslag is 143% van het wettelijk minimumloon;
- De betaalde premie zal aftrekbaar zijn;
- De regeling geldt voor alle IB-ondernemers en meewerkend echtgenoten;
- Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om een vrijstelling te regelen voor ondernemers die al een AOV hebben via een verzekeraar.
Hoe ben jij verzekerd?
De verplichte AOV voor ondernemers is op dit moment nog een wetsvoorstel en nog niet aangenomen. Dit betekent dat je als ondernemer zonder een eigen AOV dus op dit moment nog niet verzekerd bent.
Zelfstandig verzekeren mogelijk interessanter voor jou!
Maar ook wanneer de wet voor de verplichte AOV wordt aangenomen, blijft het te adviseren om te zorgen voor een eigen AOV. Want wat als je inkomen hoger ligt dan het maximum dagloon (€1.934,40 per maand) en je hier je levensstijl hebt aangepast? Ook dan kun je bij arbeidsongeschiktheid in grote financiële problemen komen.
Meer informatie?
Ben je ondernemer en wil je meer weten over een goede AOV? Wij werken samen met verschillende verzekeraars welke gespecialiseerd zijn in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Wij helpen en adviseren je graag over inkomensverzekeringen. Neem vrijblijvend contact met ons op om meer te weten te komen over een arbeidsongeschiktheidsverzekering of andere verzekeringen voor ondernemers
Terug naar overzicht